Vlaanderen.be klimaat.vmm.be
Je bent hier: Home / Veelgestelde vragen / Hoe komen de klimaatscenario’s voor Vlaanderen tot stand?

Hoe komen de klimaatscenario’s voor Vlaanderen tot stand?

De veranderingen in klimaat worden voortdurend gemonitord en onderzocht over de hele wereld. De vertaling van die onderzoeksresultaten naar Vlaanderen leveren onze klimaatscenario’s op. Ze zijn gebaseerd op:

  • het historische, waargenomen klimaat
  • berekeningen met wereldwijde klimaatmodellen

Op vraag het de Verenigde Naties bundelt een breed panel van wetenschappers, het Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC), vijfjaarlijks de meest recente bevindingen in zogenaamde ‘Assessment Reports’. Het laatste, AR5, dateert van 2014. Dit vormt het vertrekpunt, en is verfijnd met simulaties van regionale Europese klimaatmodellen en resultaten van enkele hogere-resolutie klimaatmodellen voor België (modellen van KU Leuven, VITO, KMI en UCL).

Rekening houdend met het oordeel van klimaatexperts, en de nog grote onzekerheid in de klimaatmodellering, zijn er uit vele tientallen scenariovarianten en modelresultaten via ‘statistische neerschaling’ drie klimaatscenario’s voor Vlaanderen afgeleid: laag, midden en hoog. De door de mens veroorzaakte klimaatverandering in Vlaanderen zal met hoge waarschijnlijkheid evolueren tussen de uiterste grenzen van deze 3 scenario’s.

Meer informatie lees je in het MIRA Klimaatrapport 2015.

vmm.be is een officiële website van de Vlaamse overheid

Elke dag opnieuw werkt de Vlaamse Milieumaatschappij aan het milieu van morgen. Water, lucht en klimaat(adaptatie) zijn onze kerntaken.