Met de PROJECT-tool van de VMM kan je ontwerpvarianten van ruimtelijke projecten scoren naar klimaatbestendigheid. Nu kan je gemakkelijk bestaande plannen (bijvoorbeeld in CAD-formaat) na omzetting in kaartlagen (shapefiles) inladen om te zien of ze de effecten van klimaatverandering (hittestress, droogte, wateroverlast) in de komende decennia opvangen. De ontwerpen moeten dus niet langer manueel worden ingetekend.
Sinds 9 april 2024 gebruik je een nieuwe versie van de 3 klimaatadaptatietools
Herbekijk de interactieve lunchtalk die de VMM op 21 maart organiseerde rond het thema 'klimaatbestendige leefomgeving'. We stellen je enkele klimaatbestendige projecten voor, lichten nog eens kort onze klimaatadaptatietools toe en staan stil bij onze dienstverlening aan lokale overheden rond dit thema. Tot slot verwijzen we je naar een artikel dat kort de belangrijkste punten uit deze lunchtalk herneemt.
Vlaanderen investeert in drie nieuwe klimaatadaptatie-scans om lokale besturen te helpen bij de aanpassing in functie van de klimaatverandering. Met zo'n scan biedt de VMM lokale besturen de handvaten om lokale klimaatuitdagingen aan te pakken. Dit jaar gaan we aan de slag in drie regio's: Wetteren/Sint-Lievens-Houtem, Zaventem en Bilzen/Hoeselt.
Uit analyse bleek dat enkele droogte-indicatoren uit zowel de IMPACT- als de PLAN-tool soms een onlogisch verloop kennen. Momenteel worden die indicatoren opnieuw berekend. In het najaar van 2024 worden bijgestelde indicatorwaarden opgenomen in de tools van Klimaatportaal Vlaanderen, en zullen we hierover communiceren in de nieuwsrubriek.
Ook in Vlaanderen voelen we de effecten van de klimaatverandering. Die nemen de komende jaren alleen maar toe: drogere zomers, nattere winters, meer hittegolven en een stijgend zeeniveau. Ben jij je als lokale overheid of organisatie ook bewust van deze uitdagingen en wil je je omgeving klimaatbestendiger maken? Wil je maatregelen van klimaatadaptatie verkennen, plannen en/of uitvoeren? Dan ondersteunen wij jou hierbij met onze lokale adviseurs klimaatadaptatie.
Klimaatportaal Vlaanderen wijst lokale besturen en projectplanners de weg om een klimaatbestendige leefomgeving te realiseren. Daarvoor ontwikkelden we drie adaptatietools die zowel impact-, plan- als projectgericht zijn. Ken je de klimaatadaptatietools al? Ontdek in dit webinar hoe je de tools kan gebruiken bij het uitwerken van plannen en projecten.
Lokale besturen en projectplanners kunnen vanaf vandaag (9/12) met twee gloednieuwe tools van Klimaatportaal Vlaanderen aan de slag. De ‘PLAN-tool’ helpt je om de mogelijkheden voor een lokaal adaptatiebeleid te verkennen. Met de ‘PROJECT-tool’ kan je dan weer concrete projecten of gebieden klimaatbestendig maken. Ook de bestaande tool met klimaatcijfers en -kaarten ('IMPACT-tool’) is vernieuwd en uitgebreid.
Wat is de mogelijke impact van klimaatverandering in Vlaanderen? Eenvoudig uitgedrukt: meer hittegolven, meer en hevigere onweders, drogere zomers, nattere winters en een stijgend zeeniveau. Dat wisten we toch al? Dankzij het vernieuwde Klimaatportaal duik je nog dieper in de details en moet je vaststellen dat wat we al wisten nóg heviger kan toeslaan! De belangrijkste conclusies op een rijtje.
Heb je een van onze webinars rond klimaatadaptatie gemist? In onze reeks zijn tot nu al de thema's hitte en droogte aan bod gekomen. Je kan die nu herbekijken, volledig of enkel de belangrijkste momenten.