Vlaanderen.be klimaat.vmm.be
Je bent hier: Home / Nieuws / Nieuwe dienstverlening: advies en begeleiding van lokale adviseurs klimaatadaptatie.

Nieuwe dienstverlening: advies en begeleiding van lokale adviseurs klimaatadaptatie.

19-10-2023
Ook in Vlaanderen voelen we de effecten van de klimaatverandering. Die nemen de komende jaren alleen maar toe: drogere zomers, nattere winters, meer hittegolven en een stijgend zeeniveau. Ben jij je als lokale overheid of organisatie ook bewust van deze uitdagingen en wil je je omgeving klimaatbestendiger maken? Wil je maatregelen van klimaatadaptatie verkennen, plannen en/of uitvoeren? Dan ondersteunen wij jou hierbij met onze lokale adviseurs klimaatadaptatie.

De vraag is niet meer of we ons moeten aanpassen aan het veranderende klimaat, maar hoe. Als lokale overheid kan je daarin een belangrijke rol spelen en het verschil maken. Om je hierin te begeleiden staan we klaar als jouw partner in klimaatadaptatie. Daarom bieden we een nieuwe dienstverlening aan: de lokale adviseurs klimaatadaptatie. Daarnaast kan je aan de slag met drie tools die we ontwikkeld hebben.

Lokale adviseur klimaatadaptatie om je te ondersteunen

Met deze nieuwe dienstverlening richten we een laagdrempelig contactpunt op voor de lokale besturen, provincies en organisaties die hen ondersteunen. De lokale adviseurs kunnen helpen bij het doorvertalen van het Vlaamse beleid naar de lokale plannen.

Meer concreet kunnen ze je begeleiden bij bijvoorbeeld het opstellen van het klimaatadaptatieplan van jouw omgeving of de concrete invulling van de maatregelen, ondersteuning bij het uitvoeren van omgevingsanalyses ... Ook bij het meer klimaatadaptief maken van een project en het nagaan welke maatregelen het meest geschikt zijn om jouw gemeente zo goed mogelijk te beschermen tegen de gevolgen van de klimaatverandering kunnen onze lokale adviseurs ondersteuning bieden.  Hierbij maken we gebruik maken van de tools die we ontwikkelden en begeleiden we je bij het gebruik ervan.

Heb je nood aan meer informatie over klimaatadaptatie? Heb je een drempel om zelf met de klimaattools aan de slag te gaan of vind je moeilijk je weg in de tools? Dan kan je voortaan terecht bij een van onze lokale adviseurs klimaatadaptatie. Zij ondersteunen jou in de praktijk bij de verkenning, planning en uitvoering van adaptatiemaatregelen. Ze bieden technische en inhoudelijke ondersteuning bij het gebruik. 

Heb je een vraag voor onze de lokale adviseurs klimaatadaptatie? Of wil je een afspraak maken? Dan kan je contact opnemen via het e-mailadres klimaatadviseurs@vmm.be.

Zij helpen je met plezier verder!

foto vier klimaatadviseurs Gent 2023

 

vmm.be is een officiële website van de Vlaamse overheid

Elke dag opnieuw werkt de Vlaamse Milieumaatschappij aan het milieu van morgen. Water, lucht en klimaat(adaptatie) zijn onze kerntaken.