Vlaanderen.be klimaat.vmm.be
Je bent hier: Home / Nieuws / Het wordt nóg warmer, natter en droger

Het wordt nóg warmer, natter en droger

21-10-2021
Wat is de mogelijke impact van klimaatverandering in Vlaanderen? Eenvoudig uitgedrukt: meer hittegolven, meer en hevigere onweders, drogere zomers, nattere winters en een stijgend zeeniveau. Dat wisten we toch al? Dankzij het vernieuwde Klimaatportaal duik je nog dieper in de details en moet je vaststellen dat wat we al wisten nóg heviger kan toeslaan! De belangrijkste conclusies op een rijtje.

Meer hittestress

Ikoon hitte

Het aantal hittegolfdagen kan toenemen van 4 in een gemiddelde zomer nu tot bijna 20 tegen 2050. Dat kan leiden tot heel wat extra hittestress met een belangrijke gezondheidsimpact bij erg jonge kinderen en ouderen.

Vooral de steden en het oosten van het land kunnen rond 2030 al bijna jaarlijks met belangrijke hittestress geconfronteerd worden. Tegen 2050 kan heel Vlaanderen er frequent mee te maken krijgen.

Lees meer over hitte

Meer droogte

icoon droogte

Ook droogte kan zich de komende decennia vaker voordoen, en de droge periodes zullen dan langer duren én intenser zijn. Bodemvochtgehaltes lopen terug en debieten en waterstanden van waterlopen dalen. Dat kan leiden tot schade aan landbouwteelten en ecosystemen. Zo verdubbelt het aantal droogtedagen waarop gewassen droogtestress ervaren al tegen 2050. En ook het aantal dagen met een erg laag waterdebiet in waterlopen kan op die periode verdubbelen.

Lees meer over droogte

Meer en heviger onweer

icoon wateroverlast

Tegen 2050 kunnen hevige onweersbuien 3 keer vaker voorkomen dan nu. De hoeveelheid water die dan valt zal sterk toenemen. Het aantal gebouwen dat gevaar loopt voor wateroverlast, verdubbelt zo bijna tegen 2050. Een toename valt in iedere Vlaamse gemeente te verwachten, maar is het grootst op plaatsen met veel verharding en/of steile hellingen.

Leer meer over wateroverlast

Voor meer belangrijke conclusies rond effecten en impacts, neem ook eens een kijkje bij:

Kunnen we dit aanpakken? Samen wel!

Het Klimaatportaal schetst de mogelijke problemen die gepaard gaan met verdere klimaatverandering in Vlaanderen. Maar de VMM werkt ook samen met partners aan mogelijke oplossingen om Vlaanderen klimaatbestendig te maken. Meer daarover op https://www.vmm.be/klimaat

vmm.be is een officiële website van de Vlaamse overheid

Elke dag opnieuw werkt de Vlaamse Milieumaatschappij aan het milieu van morgen. Water, lucht en klimaat(adaptatie) zijn onze kerntaken.