De meest gestelde vragen over Klimaatportaal Vlaanderen en de klimaatadaptatietools.
Klimaatscenario's zijn aannemelijke en samenhangende voorstellingen van het toekomstige klimaat. Met samenhangend bedoelen we dat de verandering van de verschillende klimaatvariabelen zoals temperatuur, neerslag en wind, onderling binnen een scenario, natuurwetenschappelijk consistent zijn.
De veranderingen in klimaat worden voortdurend gemonitord en onderzocht over de hele wereld. De vertaling van die onderzoeksresultaten naar Vlaanderen leveren onze klimaatscenario’s op.
Verdere uitbreiding van thema’s en kaartlagen/indicatoren in de IMPACT-tool zijn zeker mogelijk en wenselijk.
De VMM engageert zich om het materiaal op het Klimaatportaal periodiek te actualiseren en de historiek die hieruit ontstaat mee te ontsluiten. De periodiciteit van de actualisaties zal bepaald worden door het beschikbaar komen van nieuwe basisdata, bijgestelde scenario-inzichten enz.
In de zomer van 2021 kwam IPCC in haar ‘6de Assessment Report’ of AR6 met nieuwe, mondiale klimaatscenario's (zogenaamde SSP's). Die scenario's zijn een verfijning ten opzichte van de scenario’s uit het 5de Assessment Report of AR5 (zogenaamde RCP's). Die laatste vormen de basis voor alle modelberekeningen die momenteel in het Klimaatportaal getoond worden.
Naar aanleiding van de uitbreiding van het Klimaatportaal Vlaanderen met adaptatietools werd in het voorjaar van 2023 een rapport uitgewerkt dat toelicht hoe je de projecttool normaal kan gebruiken en ook wat enkele meer speciale gebruiken zijn (bv. rond het overlappen van maatregelen).
Neen, de adaptatiescore is een vrijblijvend instrument waar de regelgeving van de Vlaamse Overheid momenteel geen juridische verankering aan koppelt.
De ‘adaptatiepotentieelkaarten’ tonen je in welke mate een maatregel geschikt is om toe te passen op een locatie. De kaarten houden rekening met het landgebruik, reliëf, bodem … en met de huidige of toekomstige kwetsbaarheid voor klimaatverandering.
Met de potentieelkaarten kan je per locatie verschillende scenario’s (sets) van adaptatiemaatregelen vergelijken en zo de meest geschikte locaties identificeren. De kaarten doen geen uitspraak over de geschiktheid van de locatie op perceelniveau. Ze tonen je de gebieden die interessant zijn om een bepaalde oppervlakte of volume van de betrokken maatregel(en) te realiseren.
De kosten van maatregelen zijn berekend door de eenheidskosten te vermenigvuldigen met de oppervlakte waarbinnen de maatregel voorzien is.
De tools binnen het Klimaatportaal Vlaanderen maken enkel gebruik van gevalideerde referentiemodellen zoals het hitte- en droogtemodel. De output van die modellen werd steeds afgetoetst aan metingen of observaties op het terrein.
Neen, de basismethodiek is dezelfde. Om wateroverlast en droogtestress tegen te gaan, wordt in stedelijke gebieden met een buffering van hemelwater gerekend van 250, 330 of 430 m³/ha aangesloten verharde oppervlakte. In landelijk gebied gaan we uit van 75m³/ha.
Met de PLAN-tool beoordeel je gebiedsgericht welke maatregelen omtrent klimaatadaptatie mogelijk zijn.
Zowel het laag, midden als hoog-impactscenario op kaart tonen, zou een erg onoverzichtelijk resultaat geven. Daarom tonen we enkel het huidige klimaat en het hoog-impactscenario voor de klimaattoestanden, -effecten en socio-economische impacts.
Huidig klimaat valt meestal samen met de periode 1976-2005, behalve bij thema's hitte en grondwater.
Het Klimaatportaal toont naast het huidig klimaat een hoog-impactscenario tot 2100. Dat houdt rekening met een wereldwijd gemiddelde temperatuurstijging tussen 3,2 en 5,4 °C tegen 2100 (ten opzichte van het pre-industriële niveau). Wil je toch weten wat de impact in Vlaanderen is bij andere mondiale temperatuurstijgingen, zoals +1.5°C, +2°C of +3°C tegen 2100? Daarvoor kan je dezelfde hoog-impactscenarioresultaten gebruiken, maar voor een andere tijdshorizon dan 2100.
Het Klimaatportaal hanteert 2050 als algemeen zichtjaar voor toekomstige, mogelijke klimaatverandering en de bijhorende effecten en impacts.
Beide tools zijn complementair en het staat iedereen vrij om de tool te gebruiken die het beste aan zijn of haar specifieke wensen voldoet. Daar kom je het beste achter door beide tools uit te proberen. De onderstaande tabel helpt je alvast op weg.