Vlaanderen.be klimaat.vmm.be
Je bent hier: Home / Veelgestelde vragen / Wat zijn klimaatscenario’s?

Wat zijn klimaatscenario’s?

Klimaatscenario's zijn aannemelijke en samenhangende voorstellingen van het toekomstige klimaat. Met samenhangend bedoelen we dat de verandering van de verschillende klimaatvariabelen zoals temperatuur, neerslag en wind, onderling binnen een scenario, natuurwetenschappelijk consistent zijn.

Klimaatscenario’s hebben meestal een tijdshorizon van 50 tot 100 jaar. Ze verschillen van weersverwachtingen (tot 10 dagen vooruit) en seizoensverwachtingen (tot 100 dagen vooruit) en  doen alleen uitspraken over de statistiek van het weer en de kans op extreem weer op de langere termijn.

Klimaatscenario’s laten ons toe op georganiseerde wijze om te gaan met klimaatverandering. Door gebruik te maken van gestandaardiseerde scenario’s kunnen we resultaten voor verschillende toepassingen en maatschappelijke sectoren vergelijken.

De Vlaamse Milieumaatschappij is jouw oplossingsgerichte partner voor een klimaatbestendige leefomgeving. De VMM inspireert en ondersteunt acties rond klimaatadaptatie, voor de huidige en toekomstige generaties in Vlaanderen.

Over VMM »

vmm.be is een officiële website van de Vlaamse overheid

Elke dag opnieuw werkt de Vlaamse Milieumaatschappij aan het milieu van morgen. Water, lucht en klimaat(adaptatie) zijn onze kerntaken.