Vlaanderen.be klimaat.vmm.be
Je bent hier: Home / Open Data / Kaart en tabellen bestaande boomschaduw per wijk en per gemeente.

Kaart en tabellen bestaande boomschaduw per wijk en per gemeente.

De aanwezigheid van boomschaduw zorgt voor een belangrijk, milderend effect ten aanzien van hittestress. VMM berekende voor de leef- en werkomgeving in iedere wijk (statistische sector) en iedere gemeente het percentage boomschaduw voor het jaar 2018.

Verhoogde hittestress is één van de belangrijkste impacts van klimaatverandering in Vlaanderen. De aanwezigheid van boomschaduw in de leef- en werkomgeving kan ervoor zorgen dat lokaal de gevoelstemperatuur minder hoog oploopt en belangrijke hittestress wordt vermeden.

Als input voor de hittemodelleringen werd voor de PLAN-tool van Klimaatportaal Vlaanderen een rekenkaart gemaakt die aangeeft waar in Vlaanderen nu reeds boomschaduw aanwezig is. Vertrekkende van deze kaart, is per wijk (statistische sector) het percentage boomschaduw becijferd in de leef- en werkomgeving. Het resultaat hiervan ziet u in de kaart hieronder. Gemiddeld bedraagt het percentage boomschaduw in die leef- en werkomgeving in Vlaanderen 23,19 % in 2018.

Een Excel-tabel met diezelfde percentages boomschaduw per wijk kan hier gedownload worden. Die tabel bevat ook de percentages boomschaduw per gemeente.

Deze kaart toont per wijk (statistische sector) het percentage boomschaduw in de leef- en werkomgeving, en dit voor de toestand 2018 in Vlaanderen.

Figuur: Percentage boomschaduw per statistische sector (Vlaanderen, 2018) - Bron: VMM op basis van VITO.

De Vlaamse Milieumaatschappij is jouw oplossingsgerichte partner voor een klimaatbestendige leefomgeving. De VMM inspireert en ondersteunt acties rond klimaatadaptatie, voor de huidige en toekomstige generaties in Vlaanderen.

Over VMM »

vmm.be is een officiële website van de Vlaamse overheid

Elke dag opnieuw werkt de Vlaamse Milieumaatschappij aan het milieu van morgen. Water, lucht en klimaat(adaptatie) zijn onze kerntaken.