Zoek je meer info over de PROJECT-tool? Hieronder vind je het antwoord op de meest gestelde vragen.
Beide tools zijn complementair en het staat iedereen vrij om de tool te gebruiken die het beste aan zijn of haar specifieke wensen voldoet. Daar kom je het beste achter door beide tools uit te proberen. De onderstaande tabel helpt je alvast op weg.
Neen, de adaptatiescore is een vrijblijvend instrument waar de regelgeving van de Vlaamse Overheid momenteel geen juridische verankering aan koppelt.
Naar aanleiding van de uitbreiding van het Klimaatportaal Vlaanderen met adaptatietools werd in het voorjaar van 2023 een rapport uitgewerkt dat toelicht hoe je de projecttool normaal kan gebruiken en ook wat enkele meer speciale gebruiken zijn (bv. rond het overlappen van maatregelen).
De veranderingen in klimaat worden voortdurend gemonitord en onderzocht over de hele wereld. De vertaling van die onderzoeksresultaten naar Vlaanderen leveren onze klimaatscenario’s op.
Klimaatscenario's zijn aannemelijke en samenhangende voorstellingen van het toekomstige klimaat. Met samenhangend bedoelen we dat de verandering van de verschillende klimaatvariabelen zoals temperatuur, neerslag en wind, onderling binnen een scenario, natuurwetenschappelijk consistent zijn.
Het Klimaatportaal toont naast het huidig klimaat een hoog-impactscenario tot 2100. Dat houdt rekening met een wereldwijd gemiddelde temperatuurstijging tussen 3,2 en 5,4 °C tegen 2100 (ten opzichte van het pre-industriële niveau). Wil je toch weten wat de impact in Vlaanderen is bij andere mondiale temperatuurstijgingen, zoals +1.5°C, +2°C of +3°C tegen 2100? Daarvoor kan je dezelfde hoog-impactscenarioresultaten gebruiken, maar voor een andere tijdshorizon dan 2100.
Zowel het laag, midden als hoog-impactscenario op kaart tonen, zou een erg onoverzichtelijk resultaat geven. Daarom tonen we enkel het huidige klimaat en het hoog-impactscenario voor de klimaattoestanden, -effecten en socio-economische impacts.